Η καινοτομία και πρωτοτυπία της πρότασης αφορά στα εξής:
1.
Συνδυαστική διερεύνηση των χρονικών μεταβολών της συγκέντρωσης ραδιονουκλιδίων (θυγατρικά 222Rn και 220Rn σε συνδυασμό με 40Κ) και επιτόπιων μετρήσεων (226Ra και θυγατρικά 222Rn) για τον προσδιορισμό της ροής των SGD, καθώς και η χρήση νέων ραδιοϊχνηθετών (228Ac, 208Tl) για την εκτίμηση του χρόνου παραμονής του νερού στην παράκτια ζώνη.
Χρήση νέων αισθητήρων που βασίζονται σε κρυστάλλους CeBr3 (σύστημα GeoMAREA) για in situ μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, για πρώτη φορά, στα πλαίσια της παρούσας πράξης. Η βαθμονόμηση του συστήματος αποτελεί επιμέρους αποτέλεσμα της παρούσας ερευνητικής πράξης, από το οποίο αναμένεται να προκύψει δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
2.
Η συνεισφορά της πράξης στην θεωρητική επιστημονική γνώση περιλαμβάνει:
1.
Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός υποθαλάσσιων εκροών υπογείων υδάτων στην περιοχή του Αναβάλου στον Αργολικό κόλπο. Παράλληλα, θα προσδιοριστεί και η εποχιακή διακύμανση των παραπάνω παραμέτρων (συνολική παροχή νερού, αλατότητα, συγκεντρώσεις θρεπτικών, ιχνοστοιχείων και ραδιονουκλιδίων).
Διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας ποσοτικοποίησης των SGD με χρήση επιτόπιων μετρήσεων φασματοσκοπίας-γ. Αυτό περιλαμβάνει την ταυτόχρονη παρακολούθηση της χρονικής μεταβολής του 40K και των θυγατρικών του 222Rn και 220Rn, και την χωρική μεταβολή, εγκάρσια της ακτογραμμής, των θυγατρικών του 222Rn.
2.
3.
Πειραματικές τιμές παραμέτρων μεταφοράς Kd, που θα ενισχύσουν την βιβλιογραφία και θα οδηγήσουν σε πιο σωστές εκτιμήσεις των εκτιμώμενων ρυθμών δόσεων στην περιοχή. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν πειραματική διαδικασία οn site προσδιορισμού της παραμέτρου αυτής.
Η συνεισφορά της πράξης στην εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση περιλαμβάνει:
1.
Χρήση in situ ανιχνευτή σπινθηρισμού μεσαίας διακριτικής ικανότητας (CeBr3) για την μελέτη SGD. Η καλύτερη διακριτική ικανότητα των συστημάτων που βασίζονται σε σπινθηριστές CeBr3, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς σπινθηριστές NaI(Tl), οδηγεί στην λήψη βελτιωμένων πειραματικών φασμάτων και συνεπώς στην αύξηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένου λογισμικού FSA για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης ραδιονουκλιδίων στο θαλάσσιο περιβάλλον με χρήση in situ ανιχνευτών φασματομετρίας-γ (σπινθηριστές NaI(Tl) και CeBr3). Η αποτεινόμενη τεχνογνωσία προσφέρει γρήγορη και αξιόπιστη ποσοτικοποίηση αποτελεσμάτων χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων από τον χρήστη, βοηθώντας στην απορρόφηση νέων ερευνητών και στην ενίσχυση της χρήσης της in situ φασματοσκοπίας-γ για εφαρμογές στο περιβάλλον.
2.
3.
Πολλαπλή μέτρηση της συγκέντρωσης του ραδιοϊχνηθέτη 226Ra με χρήση εργαστηριακών (μέθοδος προσυγκέντρωσης και μέτρηση με HPGe) και επιτόπιων τεχνικών (on site μέτρηση δείγματος σε γεωμετρία Marinelli με τον ανιχνευτή GeoMAREA). Η αξιοποίηση των μετρήσεων αυτών θα αναδείξει τα όρια ανίχνευσης και αξιοπιστίας της κάθε μεθόδου μέτρησης.