Ενότητα εργασίας 2 (ΕΕ2): Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ποσοτικοποίηση των μετρήσεων φασματοσκοπίας-γ

Διάρκεια: 1ο – 7ο  μήνα

Δράσεις:

(Δ2.1): Θεωρητική εκτίμηση της απόδοσης των ανιχνευτών φασματοσκοπίας-γ

Οι κώδικες MC προσομοίωσης MCNP-CP και FLUKA θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της απόδοσης των χρησιμοποιούμενων ανιχνευτικών διατάξεων στις υπό μελέτη πειραματικές διατάξεις. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί:

  1. Βαθμονόμηση του ανιχνευτή HPGe για μέτρηση δειγμάτων νερού στο εργαστήριο σε γεωμετρία Marinelli (χρήση MCNP-CP)
  2. Θεωρητική εκτίμηση της εσωτερικής ακτινοβολίας του κρυστάλλου CeBr3 με σκοπό την αφαίρεση της συνεισφοράς του στις in situ πειραματικές μετρήσεις (χρήση FLUKA)
  3. Επιτόπιες μετρήσεις στις υπόγειες εκροές χρησιμοποιώντας το σύστημα GeoMAREA (χρήση MCNP-CP).

Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν στην ποσοτικοποίηση των πειραματικών φασμάτων. Ειδικά για την ανάλυση των επιτόπιων μετρήσεων οι θεωρητικοί υπολογισμοί θα ενσωματωθούν στο λογισμικό ανάλυσης FSA, η εκτέλεση του οποίου προσδιορίζει απευθείας τα επίπεδα ραδιενέργειας. Το λογισμικό αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς στο παρελθόν χρησιμοποιώντας το ανιχνευτικό σύστημα KATERINA.

(Δ2.2): Αξιοποίηση προηγούμενων πειραματικών μετρήσεων για την αξιολόγηση του λογισμικού ανάλυσης FSA

Η δράση αυτή αποτελεί το σύνολο εργασιών του ποιοτικού ελέγχου του λογισμικού που κρίνεται απαραίτητη πριν την εφαρμογή του στην ανάλυση πειραματικών δεδομένων και περιλαμβάνει:

  1. Την πειραματική επιβεβαίωση των θεωρητικών υπολογισμών για την εκτίμηση της απόδοσης του συστήματος. Η ορθή περιγραφή του μοντέλου προσομοίωσης αναμένεται να ελεγχθεί συγκρίνοντας τα θεωρητικά αποτελέσματα με πειραματικές βαθμονομήσεις σε διαφορετικές γεωμετρίες μέτρησης, δεδομένα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα.
  2. Μελέτη ευαισθησίας της ορθής λειτουργίας του λογισμικού και των ορίων αξιοπιστίας του. Η αξιοπιστία του λογισμικού καθώς και η εκτίμηση των ορίων της συστηματικής αβεβαιότητας των θεωρητικών αποτελεσμάτων θα επιτευχθεί μέσω σύγκρισης με τα αντίστοιχα πειραματικά αποτελέσματα.

(Δ2.3): Ανάπτυξη γραφικού περιβάλλοντος για το λογισμικό ποσοτικοποίησης των in situ μετρήσεων

Η δράση αυτή αποτελεί τo τελικό βήμα βελτιστοποίησης του λογισμικού FSA, αναπτύσσοντας κατάλληλες ρουτίνες αυτοματοποίησης. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εύχρηστου λογισμικού για την εύρεση των επιπέδων ραδιενέργειας για in situ μετρήσεις στο υδάτινο περιβάλλον χρησιμοποιώντας τα ανιχνευτικά συστήματα GeoMAREA και KATERINA. Τελικός στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργία ενός εύχρηστου γραφικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στον τελικό χρήστη την αυτόματη εξαγωγή των αποτελεσμάτων εντός ολίγων λεπτών. Η δράση αυτή αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στο δύσκολο τεχνικά κομμάτι του έγκυρου προσδιορισμού της απόδοσης υποθαλάσσιων ανιχνευτών για in situ μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το λογισμικό αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών στο πεδίο και να εφαρμοστεί στις in situ μετρήσεις έτσι ώστε να καταστούν δυνατά η γρήγορη εφαρμογή σχεδίου δειγματοληψιών και η άμεση επεξεργασία των αποτελεσμάτων.